Black Friday - Massor med Black Friday

Varför heter det Black Friday?

Varför heter det Black Friday? Black Friday är en företeelse som startade i USA. Under lång tid har helgen efter Thanksgiving varit starten på julhandeln i USA. Detta har fått till följd att väldigt mycket trafik kommit till innerstaden och köpcentrum vilket har lett till många och långa bilköer.

Polis i storstäderna har därför sedan 1950-talet kallat dessa dagar för Black Friday och Black Saturday. Bilarna hade inte katalysatorer på den tiden och släppte därför ut väldigt mycket avgaser som gav upphov till en tjock svart smog. Denna helg var definitivt inte den mest populära helgen bland poliser att få kommendering att dirigera trafiken.

Det går att fynda väskor under Black Friday Eftersom begreppet Black Friday var negativt laddat tidigare eftersom uttrycket hade med den svarta luften som trafiken gav upphov till. Detta gjorde att butiker och affärer inte använde lydelsen Black Friday i marknadsföringen för starten av julhandeln. Just ordet Black hade även används redan den 19 oktober 1929 för att tydliggöra den stora börskraschen som kallade The Black Thursday.

Skor kan du hitta billiga på Black Friday Black Friday började dock användas som ett positivt begrepp under början av 1980-talet av en del handlare, framförallt inom hemelektronik och kläder. Anledningen till detta var att avgasproblemen hade försvunnit i och med att alla nya bilar var tvungna att ha katalysator. Detta gjorde att människor inte längre förknippade Black Friday med luftföroreningar.

Ytterligare en anledning till att handlarna använde begreppet Black Friday var att det var ungefär vid denna tidpunkt på året som bokföringen vände från negativa röda siffor till positiva svarta siffror.

Ännu en anledning till att begreppet Black Friday passar så bra denna dag är att många butiker har öppet hela dygnet så det svartnar för ögonen hos butikspersonal och shoppare på grund av utmattning.

Termen Black Friday

Benämningen Black Friday har används till annat genom historien är just shopping vid inför julen.

Första dokumenterade gången Black Friday användes var när den amerikanska regeringen den 24 september 1869 rättade till det oligopol som fanns inom guldhandeln i New York vilket ledde till att priset sjönk drastiskt och många förlorade pengar denna svarta fredag.

Omsättning på Black Friday

Eftersom Black Friday är en klämdag i USA, inklämd mellan Thanksgivinghelgen och 1:a advent-helgen, så är väldigt många människor lediga. Totalt omsätts det över 400 miljarder kronor under Black Friday i USA. Detta motsvarar över 1000 kr i genomsnitt per amerikan oavsett inkomst eller ålder. Många medelklassfamiljer köper för både ett och tvåtusen dollar denna dag.

Mer fakta om Black Friday

Mer information om Black Friday kan du läsa för nedanstående områden men också vad du ska tänka på när du köper någon av dessa produktgrupper under Black Friday.


Meny - Black Friday
Till förstasidan på www.black-friday.nu
KläderElektronikVarför Black?Nyheter